"Natura este arta lui Dumnezeu cel Veşnic." - Alighieri Dante

miercuri, 30 aprilie 2014

Bine de ştiut

   E foarte important când eşti în natură şi vrei să te deplasezi după un drum bine stabilit urmând harta, să ai o busolă şi să o şti folosi. Dar ce faci dacă nu o ai? Aici intervine greul...
   Poţi găsi punctele cardinale în diferite feluri, aşa că o să îţi arăt câteva metode uşoare, la îndemâna oricui. Pentru prima metodă, care mie îmi place cel mai mult, ai nevoie doar de ceasul de la mână.
 
   1.Iei ceasul şi îl roteşti astfel încât acul care indică ora să fie îndreptat spre soare.
   2.Trasezi bisectoarea unghiului format de acul orar şi linia imaginară ce trece prin ora 6 şi ora 12 (bisectoarea este linia ce împarte un unghi în două unghiuri egale). Această bisectoare va indica sudul. Opusul este nordul.
 
   A doua metodă este pentru cei cărora le plac stelele. Toată lumea a auzit de Steaua Polară, dar nu toată lumea ştie să o şi găsească.
 
   Prima dată arunci o privire după Carul Mare (Ursa Mare). După ce l-ai găsit iei distanţa dintre roţile din spate şi o adaugi de 5 ori. La capăt dai de Steaua Polară. Ea e şi mai strălucitoare decât celelalte... Astfel şti că în acea direcţie este nordul. De aici te descurci.
   Spre deosebire de prima metodă, aceasta se foloseşte noaptea, dar ambele pot fi puse în aplicare doar dacă este senin...   A treia metodă zic eu că este mai nesigură, pentru că ar trebui să o verifici de mai multe ori...
 
Dacă eşti în pădure şi găseşti o buturugă, poţi observa că inelele de creştere ale copacului sunt mai apropiate spre nord şi mai depărtate spre sud. Adesea, pe partea dinspre nord copacii au coaja neregulată, crăpată, umedă sau chiar acoperită de muşchi.
   Dar repet, poţi fi sigur de această metodă doar dacă o verifici la mai mulţi copaci.
   În caz că te interesează lăţimea unui râu, uite o metodă de calcul a acesteia. În primul rând, trebuie să îţi cunoşti lungimea pasului tău normal. Pentru asta parcurgi o distanţă cunoscută dus-întors şi numeri câţi paşi ai făcut în medie. Împarţi distanţa la numărul de paşi şi astfel afli distanţa unui pas de-al tău. De exemplu poţi face acest procedeu între doi stâlpi (50 m).
 
 Şi acum să revenim la povestea cu râul... În punctul A te aflii tu.
   1. Alegi un punct D de pe celălalt mal, exact în faţa ta(o buturugă, un copac).
   2. Baţi un ţăruş în locul tău şi te deplasezi pe mal, spre punctul B, numărându-ţi paşii.
   3. Ţăruşezi şi punctul B, apoi alegi un punct E, exact la mijlocul distanţei dintre A şi B.
   4. Punctul C trebuie determinat foarte atent pentru că el trebuie să fie coliniar cu D şi E, dar dreapta BC trebuie să fie perpendiculară pe dreapta AB măsurată anterior.
   Şi acum ai terminat... BC este egal cu AD. Îl măsori cu pasul, înmulţeşti cu lungimea pasului tău şi aflii lăţimea râului fără să îl traversezi.
   Acestea sunt procedee de topografie militară, foarte utile şi uşoare. Mai există şi altele, dar acestea sunt cele mai simple dintre ele.

3 comentarii: